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Unveiling the nutrition transition
the role of sugar content in sugarsweetened beverages in economic development and sugar consumption patterns
Tamina Huber
Art der Arbeit
Master-Thesis (ULG)
Universität
Universität Wien
Fakultät
Postgraduate Center
Studiumsbezeichnung bzw. Universitätlehrgang (ULG)
Universitätslehrgang für Internationale Studien (M.A.I.S.-Lehrgang)
Betreuer*in
Martin Feldkircher
DOI
10.25365/thesis.76173
URN
urn:nbn:at:at-ubw:1-13686.85562.990540-1
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(Print-Exemplar eventuell in Bibliothek verfügbar)
Abstracts
Abstract
(Deutsch)
Übermäßiger Zuckerkonsum ist ein schwerwiegendes Problem welches zunehmend immense menschliche und wirtschaftliche Kosten verursacht. Ergänzen zu der Theorie der globalen Ernährungsumstellung (nutrition transition theory) soll in dieser Masterarbeit untersucht werden, ob die Entwicklung des globalen Zuckerkonsums durch einen Faktor der "lokalen Zuckerpräferenz" beeinflusst wird. Da die Zuckerpräferenz keine messbare Variable ist, wird in dieser Arbeit vorgeschlagen, die lokale Nachfrage nach Zucker in einem weltweit vergleichbaren Produkt als Ersatzvariable zu verwenden. Als Indikator dafür wird der Zuckergehalt in den glokalen Produkten Coca Cola, Fanta Orange, und Sprite verwendet. In zwei Teilen wird zunächst untersucht, ob Coca Cola, Fanta Orange, und Sprite eine gute Proxy-Variable sind. Dazu wurde der Zuckergehalt in Coca Cola, Fanta Orange, und Sprite aus mehr als 120 Ländern von der Autorin erhoben. Die Daten werden dann auf interne Validität, Verteilung des Einkommensniveaus der Länder, regionale Verteilung und Zusammenhang mit dem durchschnittlichen Zuckerkonsum pro Land getestet. Anschließend wird ein Modell der Ernährungsumstellung in Bezug auf Zucker erstellt, in das die Variablen von Coca Cola, Sprite, und Fanta Orange einbezogen wurden. Es wird festgestellt, dass es zwar stichhaltige theoretische Gründe dafür gibt, warum diese Ergänzung der Literatur zur wirtschaftlichen Entwicklung funktionieren könnte, aber kein statistisch signifikanter Effekt vorliegt. In der Diskussion werden mehrere Gründe für diese Ergebnisse angeführt, diese sind unter anderem die Grenzen der Theorie des Ernährungswandels, die mangelnde Verfügbarkeit von Daten zum Zuckerkonsum, die einen breiteren Blick auf die Länder ermöglichen, und die Grenzen des Studiendesigns selbst.
Abstract
(Englisch)
The overconsumption of sugar is a grave problem that is increasingly causing immense human and economic costs, especially in low- and middle-income countries. The theory of the nutrition transition describes the process of changes in the food system and food culture in relation to the economic development of a country. According to this theory countries first experience a vast increase in sugar consumption, which reaches a certain threshold after which less sugar is consumed. Adding to this theory, this master thesis aims to explore whether these patterns in economic development and sugar consumption are intermediated by a factor of “local preference for sugar”. As sugar preference is not a measurable variable, this thesis suggests utilizing the local demand for sugar in a globally comparable product as a proxy variable. Coca Cola, Fanta Orange, and Sprite are used as these indicators because they are glocalised products – they are comparable worldwide due to their global availability and global brand identity, however, they have regionally differentiated recipes. In two parts, it is first explored whether Coca Cola, Fanta Orange, and Sprite are good proxy variables. For this, the sugar content in Coca Cola, Fanta Orange, and Sprite from more than 120 countries was collected by the author. The data is then tested for internal validity, country income level distribution, regional distribution, and connection to the average sugar consumption per country. Subsequently, a model of the nutrition transition in regard to sugar was composed, and the variables of Coca Cola, Sprite and Fanta Orange were included. It is found that although there are sound theoretical reasons why this addition to economic development literature might work, there is no statistically significant effect, which would lead the author to believe to have found an accurate independent indicator of sugar preference. The sugar content in the three sugar-sweetened beverages does not conform per country nor form consistent geographical or economic patterns. Further, only Coca Cola, a highly consistent brand in terms of sugar content, is statistically significant in the modelling of the nutrition transition. Therefore, it is concluded that no new addition to the nutrition transition theory could be found in this master thesis. In the Discussion, several reasons for these results are given, including limitations of the nutrition transition theory, lacking availability of data on sugar consumption, which includes a more diversified look into countries, and limitations to the study design itself.
Schlagwörter
Schlagwörter
(Deutsch)
Zuckerkonsum Wirtschaftliche Entwicklung
Schlagwörter
(Englisch)
Sugar Consumption Economic Development
Autor*innen
Tamina Huber
Haupttitel (Englisch)
Unveiling the nutrition transition
Hauptuntertitel (Englisch)
the role of sugar content in sugarsweetened beverages in economic development and sugar consumption patterns
Publikationsjahr
2024
Umfangsangabe
79 Seiten : Illustrationen
Sprache
Englisch
Beurteiler*in
Martin Feldkircher
Klassifikation
83 Volkswirtschaft > 83.30 Wirtschaftsentwicklung. Wirtschaftsstruktur. Allgemeines
AC Nummer
AC17232663
Utheses ID
71700
Studienkennzahl
UA | 992 | 940 | |